Kombinerad ånga-ultraljudsbehandling varar oftast inte längre än två sekunder.
Desinficering eller dekontaminering med ånga och ultraljud kombinerat är effektivt på livsmedelsprodukter. Katalysereffekten av ultraljud accelererar värme från ångan till ytan på föremål. Detta resulterar i en omedelbar ökning i temperaturen på ytan. Dekontaminering eller desinfektion stoppas innan värmen tränger in i produkten och orsakar oönskade termiska skador.
Den ”katalyserande” effekten av ultraljud stör värmen genom att begränsa luftskiktet som skyddar bakterierna på ytan
Zonen av luft närmast ytan tjänar som en skyddande mantel och begränsar ånga och värmeväxling över ytan som ett skikt ofta till det laminära underskiktet.
Ultraljud sätter luften i laminära zonen i ett tillstånd med intensifierade molekylära svängningar vilket resulterar i en förstörelse av de skyddande egenskaperna hos det laminära underskiktet. Het ånga kan då nå mikrostrukturer och gropar i ytan och säkrar snabb värmeöverföring. Den kontinuerliga pumpningen av ny ånga skapar ett snabbt substantiellt flöde av värme till ytstrukturen.
Mikroorganismer dödas snabbare med ånga-ultraljud jämfört med ångbehandling utan ultraljud
Den lilla storleken av mikroorganismer gör dem särskilt känsliga för den koncentrerade ångbehandlingen. Eliminering av mikrob händer så snabbt att djupet av värme inte gör inträde i produktens yta utan hålls vid ett minimum. Handläggningstiden i en behandling är för vissa tillämpningar ännu kortare än en sekund. Metoden hanterar försiktigt sanering av värmekänsliga produkter såsom färska och bearbetade livsmedelsprodukter där sensoriska förändringar inte är acceptabelt.